Boshut Garderen

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees als eerste de nieuwste reviews en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken.

Wil je weten hoe mijn dag was?

Ja, ik wil meer lezen

 

Waarom deze hut?

Niet duur
Heel veel vogels tegelijk
Ruime hutten

  Ja Nee
Rolstoeltoegankelijk
Aangeraden voor beginners
Bijzondere vogels
Toilet
Voer aanwezig
Aantal personen 2 personen  
Prijs vanaf €50,-  
Afstand tot auto 50 meter  
Provincie Gelderland  

Contactinformatie

BOSHUT GARDEREN

In het kort:

In Garderen op de Veluwe ligt foto(bos)hut Garderen van fervent vogelfotograaf Bart Stornebrink. Behalve deze (tweepersoons) fotohut zijn er nog twee permanente schuiltentjes met voerplekken aanwezig. De vijver is gesitueerd voor de (tweepersoons) fotohut. Het hele jaar rond worden de vogels gevoerd. Daardoor laten de vogels zich gemakkelijk fotograferen.

Omgeving

Boshut Garderen bevindt zich in een bosrijke omgeving. Het ligt eigenlijk op een kruispunt van naaldbos, loofbos, heide en weide. Dit zorgt ervoor dat hier buiten de algemene bosvogels allerlei passanten kunnen landen. Zeker in een periode van droogte. Hier is natuurlijk namelijk altijd water (door de aanwezige vijver) te vinden. En hoewel je als het ware in iemands tuin zit, vergeet je dit totaal als je eenmaal aan het fotograferen bent.

Vogelgarantie

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk verschillende vogelfoto’s kunnen schieten. Hoe zit het met de vogelgarantie van boshut Garderen? Volgens eigenaar Bart is er een 100% vogelgarantie met minimaal 15 soorten vogels, waarvan enkele unieke soorten. Ik heb veel vogels gezien en kunnen fotograferen. De vogelgarantie kan ik daardoor wel beamen.

Eerste indruk

Ik moet eerlijk bekennen mijn eerste indruk was gematigd. De hut bij de vijver leek niet zo groot. Door de aanwezigheid van twee tentjes had ik even het idee dat ik op een camping was beland. Ik kan je onmiddellijk zeggen dat dit achteraf totaal niet terecht was. Er is heel goed over nagedacht.

Tenten & Hut

De houten hut


De degelijk gebouwde houten hut is brandschoon en staat bij de vijver. Ze biedt plaats aan twee personen. Er zijn twee stoelen aanwezig. Doordat de hut voor een deel is ingegraven, heb je een prima laag standpunt ten opzichte van de vijver. Je fotografeert (en dat vind ik zelf heel ideaal) vanaf een statief, dat je zelf mee moet nemen. Waarbij je de lens door het aanwezige camouflagedoek steekt. Omdat de afstand tot de vogels zeer gering is, moet je wel opletten dat je rustig beweegt en uiteraard geen herrie maakt.

De mobiele tweepersoons schuiltent

De mobiele schuilhut is in feite een tent. Ze staat op een paar meter afstand van de houten hut en is naar believen te verplaatsen. Voor deze tweepersoons tent staat een fraai kunstwerk van takken. Als je even rustig de tijd neemt, zie je dat er verschillende mooie plekken zijn op het houtwerk waar je mooie plaatjes van kunt maken. Vanuit deze hut heb je geen overzicht over de vijver. Gelukkig kun je de gehele dag wisselen tussen de drie verschillende schuilhutten.

De mobiele eenpersoons schuiltent


Het uitzicht van de eenpersoons tent is gericht op het bos. Er is een groen plateau aangelegd met daarbij een houtwerk van takken. Ook dit geeft weer voldoende mogelijkheden om op een mooie manier de vogels te fotograferen. Wat dieper het bos in kan een prooi worden aangeboden. Het is geen vanzelfsprekendheid dat er een roofvogel komt, maar je weet het maar nooit. Als er één komt weet ik zeker dat je hier echt hele mooie foto’s van kunt maken.

Vijver

De vijver van ongeveer 150 x 200 cm ligt voor de houten hut. De vijver lijkt misschien niet overdreven groot, maar geloof mij, hij is groot zat. Een bijkomend voordeel: je hoeft geen mega toeter mee te nemen. Zo heb ik zelf bijna de hele dag met een telelens van 300 mm gefotografeerd. Soms op full frame, soms op een 1.6 crop. Wat deze vijver bijzonder maakt is dat er niet gevoerd wordt rond de vijver. Daardoor is het groen echt prachtig fris en het water mooi schoon. De vogels komen bij de vijver om te badderen en te drinken. Het niet voederen (rond de vijver) is een bewuste keuze van de eigenaar en ik denk een hele goede. Kortom: een hele natuurlijke en pure fotogenieke setting!

Een extra fotodecor, een voederplek

Als er bij een fotolocatie (een boshut/schuiltent) een vijver aanwezig is, speelt zich meestal alles rond de vijver af. Bij boshut Garderen heb je nog een extra fotodecor tot je beschikking. Een gecreëerd “houtwerk” van takken waar je op allerlei plekken mag voeren. Zo kan je de vogels naar jouw gewenste plek lokken met het aanwezige (gratis) voer. De mooie vormen in het hout neem je dan als “bonus” mee in je foto. De achtergrond van varens maken je foto daarbij frisgroen compleet.

Voorkomende vogels

Voordat ik een opsomming maak, wil ik even iets toelichten. Ik heb hier de hele dag heel veel verschillende vogels gezien. Heel vaak met meerderen tegelijk. Voor iemand die graag een keer een Vlaamse gaai wil fotograferen zou ik zeggen pak deze kans. Ze zitten er vaak en veel. Soms met wel vier stuks tegelijk. Dit geldt ook voor de grote bonte specht. Door de bijzondere ligging (een kruispunt van naald- en loofbos, heide en weide) is er hier altijd een redelijke kans op een verrassing. Wie wil dat nou niet?

Vogels die hier gefotografeerd zijn:
 • Appelvink
 • Boomklever
 • Geelgors
 • Groenling
 • Grote bonte specht
 • Heggemus
 • Holenduif
 • Houtduif
 • Koolmees
 • Matkop
 • Merel
 • Pimpelmees
 • Roodborst
 • Sijs
 • Turkse tortel
 • Vlaamse gaai
 • Vink

Kosten

Voor een hele dag fotograferen bij boshut Garderen betaalt de eerste persoon €50,- en de tweede persoon betaalt €25,- . In de zomer kun je vanaf 8.00 uur in de boshut terecht en in de overige seizoenen vanaf 9.00 uur. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis mee.

Aanwezige faciliteiten:

 • Koffie/thee en wat lekkers bij aankomst
 • Vogelvoer (gratis)
 • Sanitair

Doen of laten? 

Schiet je bij boshut Garderen de hoofdvogel? Oftewel: win je de hoofdprijs? Ik zeg ja én doen! Door de unieke ligging tussen de diverse natuurlandschappen heb je een grote kans op het aantreffen van diverse soorten vogels (en andere dieren zoals de eekhoorn en het konijn). De drie schone en prachtig gedecoreerde fotospots zullen je zeker hele mooie foto’s opleveren.

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees als eerste de nieuwste reviews en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken.