Boshut Sallandse Heuvelrug

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken* .

Wil je weten hoe mijn dag was?

Ja, ik wil meer lezen

Waarom deze hut?

Niet duur
Veel vogelsoorten
Voer aanwezig

Ja Nee
Bereikbaar met OV
Aangeraden voor beginners
Bijzondere vogels
Toilet
Voer aanwezig
Aantal personen 3 personen
Prijs vanaf €65,-
Afstand tot auto 75 meter
Provincie Overijssel

Contactinformatie

BOSHUT SALLANDSE HEUVELRUG

Op de Sallandse Heuvelrug, gelegen tussen Zwolle, Ommen, Hengelo en Apeldoorn staat een driepersoons fotohut van natuurfotograaf Arjan Troost. De heuvelrug is een beeldbepalend onderdeel van het Overijsselse landschap. Van alle kanten kun je de heuvelrug zien. De bossen en grote golvende heidevelden zijn er zeer uitgestrekt. De Sallandse Heuvelrug is zeer vogelrijk. Er broeden meer dan 75 verschillende vogelsoorten.  

De omgeving

De hut bevindt zich aan de rand van een afgesloten stuk bos. Naast het bos ligt een akker waar op het moment van mijn bezoek mais werd verbouwd. 

De eerste indruk

Als je bij de hut aankomt, weet je het meteen: Hier kunnen mooie dingen gaan gebeuren. Het is er namelijk rustig en er is een mooie ruime, ondiepe vijver. Vogels komen graag drinken en badderen in zulk water. Bovendien is de plek voldoende open, zodat er voldoende licht is om te fotograferen. Ook de manier waarop de setting gemaakt is, geeft aan dat men weet wat een natuurfotograaf graag wil zien. Zo zijn er voldoende plaatsen waar je de vogels, goed vrijstaand, kunt fotograferen.

De hut

De hut is gemaakt van hout. Het is een degelijk stukje timmerwerk; het ziet er strak uit. Hij biedt plaats aan drie personen, maar een vierde kan erbij. Er zijn echter drie stoelen aanwezig.

Zoals zoveel andere hutten is ook deze hut half ingegraven. Dit geeft het perfecte standpunt ten opzichte van de vijver. Je kunt zo de vogels op ooghoogte fotograferen.

Er is spiegelglas over de volledige breedte van de houten hut.  Je hebt hierdoor ruim zicht over de gehele setting. Aan de buitenkant is een raamwerk met een zeer fijn gaas. Dit kun je voor het glas laten zakken. Hierdoor is de kans minder groot dat er een vogel tegen het raam vliegt. De vogels kunnen zich vergissen door de spiegel. Het fijne gaas zorgt ervoor dat ze een kleine hindernis zien. Het is dus zeer aan te bevelen dit ook daadwerkelijk te doen om te voorkomen dat vogels tegen het glas aanvliegen.

In deze fotohut is ook een elektrisch kacheltje aanwezig. Dit zal zeker in de winter zijn nut bewijzen. Ik was hier met 22 graden dus heb er geen gebruik van gemaakt. Er is ook aandacht besteed aan het isoleren van de hut. Uiteraard voor de warmte, maar ook zeker voor het geluid.

De vloer is netjes betegeld met daar overheen een kunststof zeil. Hierdoor is de hut zeer makkelijk schoon te houden. Gewoon even de bezem erdoor halen. Aan de twee zijkanten zitten ruime ventilatie luiken. Deze had ik ook wel nodig. Het werd al snel redelijk warm maar met de luiken open was het prima uit te houden.

Tenslotte is er voldoende ruimte in de hut om je meegebrachte spullen neer te zetten. Het aanwezige dagboek is overigens altijd interessant om de bevindingen van andere fotografen te lezen.

De vijver

De vijver ligt pal voor de hut. Hij is net zo breed als de hut en een meter of vier lang. Hij is zo gemaakt dat er veel ondiepe gedeelten zijn. Dit kun je goed merken want er zijn zeer veel vogels die hier een bad komen nemen. De randen zijn afgewerkt met natuurlijk materiaal, zoals boomschors en planten.

Er is een handig schepnet aanwezig om de vijver netjes schoon te maken. Ik heb het schepnet twee keer tussendoor gebruikt. De aanwezige wind blies namelijk regelmatig het een en ander in het water.

Volgens Arjan is dit het enige water in de omgeving en wordt daarom vaak erg druk bezocht. Dit heb ik ook gemerkt. Ik telde soms meer dan twintig vogels.

Vogels die je hier o.a. kunt fotograferen:
 • Appelvink
 • Bonte vliegenvanger
 • Buizerd
 • Gekraagde roodstaart
 • Groene specht
 • Goudhaantje
 • Grote bonte specht
 • Havik
 • Koolmees
 • Merel
 • Sperwer
 • Vink
 • Vuurgoudhaantje
 • Zwarte specht

Uiteraard kunnen er zoals bij iedere hut altijd passanten langskomen.

Kosten

Voor een dag fotograferen betaal je met één of twee personen € 50 ,-. Met drie personen € 75,- en met 4 personen € 90,- . Je kunt dan terecht van zonsopkomst tot zonsondergang.

Aanwezige faciliteiten: 

 • Spiegelglas
 • Elektrisch kacheltje
 • Gratis voer
 • Stoelen
 • Schepnet
 • Dagboek

Wel of niet doen?

Ga je hier een mooie foto dag beleven? Ik weet wel zeker van wel. Alles wat een vogel zich kan wensen is daar op die plek aanwezig. Het gebied is rijk aan vele vogelsoorten. Door het spiegelglas kun je de volledige setting overzien. Ik denk dat alleen het weer hier een spelbreker zou kunnen zijn.

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken* .