Boshut Schaijk

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees als eerste de nieuwste reviews en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken.

Wil je weten hoe mijn dag was?

Ja, ik wil meer lezen

Waarom deze hut?

Niet duur
Reële kans op haviken
Ruime hut

Ja Nee
Rolstoeltoegankelijk
Aangeraden voor beginners
Bijzondere vogels
Toilet
Voer aanwezig
Aantal personen 3 personen
Prijs vanaf €70,-
Afstand tot auto 400 meter
Provincie Noord-Brabant

Helaas bestaat deze hut niet meer

BOSHUT SCHAIJK

In het kort:

Boshut Schaijk is een typische boshut. Gelegen in een stuk privé bos, dus het is er erg rustig. Het is een keurig nette hut die geschikt is voor drie personen. Er wordt gebruik gemaakt van spiegelglas, maar daar fotografeer je niet doorheen. De hut is nieuw en is per 1 juni in de verhuur.

Algemene indruk

Als je met de auto aankomt, twijfel je misschien een beetje over het laatste stukje van de route. Als je de routebeschrijving netjes volgt, je kan het niet missen. Als je je auto geparkeerd hebt en je met je spullen begint te lopen, merk je al dat het erg stil is.

De paden en de aanwijzingen die je moet volgen, lijken misschien wat lastig. Als je er eenmaal bent spreekt het allemaal voor zich. Je krijgt het gevoel dat hier wel eens mooie dingen kunnen gebeuren.

Hoe ziet de hut eruit?

Als je goed kijkt zie je meteen al dat deze hut met zorg is gebouwd. Zowel in als om de hut is alles keurig netjes. Leuk detail zijn de stukken boomstam die zijn gebruikt aan de buitenkant . dit geeft het geheel een natuurlijke en vriendelijke uitstraling.

De deur zit aan de achterkant en word geopend middels een cijferslot. Wat mij meteen opviel is, als je binnen komt gaat er meteen een lampje branden. Erg praktisch want het is er stik donker. Goed over nagedacht.
De hut bied ruimte aan drie fotografen. Er staan drie prettige stoelen en er zijn drie luiken die per fotograaf apart te openen zijn. Ben je alleen dan hoef je er maar één te openen.

Er is een brede vensterbank waarop drie grondstatieven staan. Een gewoon statief kun je hier dus niet gebruiken. Je moet alleen de kop van je statief meenemen en die monteren. Dit werk allemaal zeer prettig.

Als het luik omhoog is zie je een gat waar je je lens doorheen kunt steken. Het geheel is afgewerkt met een stoffen mouw die je weer om je lens heen doet. Hierdoor zijn de bewegingen van de lens niet opvallend en het zorgt voor goede geluidsisolatie.

Naast de ruimte voor je lens is spiegelglas gemonteerd. Je kijkt dus door spiegelglas, maar fotografeert er niet door. Je verliest dus geen halve stop licht.

Het spiegelglas zit naast je toestel. Dit houdt in dat je links of rechts naast je toestel naar buiten kijkt. Het spiegelglas is aan de donkere kant. Hierdoor heb je niet echt in de gaten hoe licht het buiten is. Verder staat er in de hut een leuk koffiezetapparaat op gas.

De hut is gemaakt van sandwichpanelen en het is aan de buitenkant afgezet met gestapelde boomstammen. Je krijgt hierdoor het idee van een blokhut, dit ziet er erg leuk uit. De binnenkant van de hut is voorzien van geluidsisolatie.

Al met al een keurige hut waar over is nagedacht. Met een afmeting van 300x200x190 is dit een ruime hut voor drie personen.

Vijver

Een belangrijk onderdeel van een fotohut is natuurlijk de vijver. Je kunt mooie plaatjes schieten met een weerspiegeling in het water. Het heeft, zeker in droge tijden, een grote aantrekkingskracht op vogels. Ze kunnen hier drinken en badderen.

De vijver ligt pal voor de hut. Met ongeveer een meter ruimte tussen de hut en de vijver. Hij is niet overdreven groot, maar absoluut groot genoeg. Er werd veel gebruik gemaakt van de vijver. Zowel vogels die kwamen drinken als vogels die kwamen badderen.

Het voordeel van een vijver die niet overdreven groot is, is dat de vogels niet te ver weg zitten. Je hoeft dus niet per se een mega lens te hebben om mooie plaatjes te schieten.

Omdat het geheel in een soort dal ligt, komt het heel natuurlijk over dat er in het dieptepunt water is. Het doet dus wat minder kunstmatig aan. Er was helaas geen schepnetje om de vijver schoon te maken, maar die gaat er vast nog wel komen.

Omgeving

Zoals net omschreven is het alsof de hut in een klein dal ligt. Je hebt hierdoor een mooie achtergrond op je foto. De achtergrond wordt als het ware gevormd door de bladeren die op de grond liggen.

Als je lens een mooi bokeh heeft heb je een mooie wazige roodbruine achtergrond. Bij een vinkman is dit bijvoorbeeld erg mooi.

Het bos waarin de hut ligt is een gemengd bos. Het merendeel van de bomen is lofboom. Het bos grens weer aan akkerbouwgrond. Op de weg naar de hut zal je dit duidelijk zien.Door de ligging in een klein dal lijkt het alsof de wind er geen vat op heeft, hierdoor is het erg stil en rustig.

Vogels die je hier kunt verwachten zijn de algemene bosvogels. Ook is er de mogelijkheid een prooi de plaatsen om roofvogels te lokken. De hut is nog vrij nieuw.

Vogels die hier gefotografeerd zijn:
 • Appelvink
 • Buizerd
 • Goudvink
 • Groenling
 • Grote bonte specht
 • Havik
 • Koolmees
 • Kuifmees
 • Merel
 • Pimpelmees
 • Roodborst
 • Sijs
 • Vink
 • Vlaamse gaai
 • Vuurgoudhaantje
 • Zanglijster
 • Zwarte specht
 • Zwartkop

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees als eerste de nieuwste reviews en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken.