Luxe Fotohut Vledder

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees als eerste de nieuwste reviews en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken.

Waarom deze hut?

Deze hut is vijf sterren waard!
 Ruime luxe hut
Ja Nee
Bereikbaar met OV
Aangeraden voor beginners
Bijzondere vogels
Toilet
Voer aanwezig
Aantal personen 4 personen
Prijs vanaf €75,-
Afstand tot auto 300 meter
Provincie Drenthe

Eindelijk was er weer eens tijd om een fotohut te bezoeken. Vanwege de drukte op het werk is er de laatste tijd gewoon weinig van gekomen.

Ik had iets gelezen over de vernieuwde fotohut in Vledder. Het is nu een vier sterren hut geworden. Het eerste wat er natuurlijk bij mij opkomt “is dit niet wat overdreven”.

De afspraak werd gemaakt voor een zaterdag en dus ik ging op vrijdagavond al richting Vledder. Ik doe dit wel vaker, een nachtje in een hotel zodat ik niet al anderhalf tot twee uur in de auto heb gezeten voordat ik bij de hut ben. Ik moet dan immers ook al uren stil op een stoel zitten.

Normaal probeer ik altijd met zonsopkomst bij een hut te zijn maar Edo had gevraagd of het iets later kon omdat de hut ’s nachts ook in gebruik was en hij de hut vanwege het corona-virus eerst helemaal moest ontsmetten. Uiteraard gaf ik hier gehoor aan.

Dankzij de duidelijke routeomschrijving was het niet moeilijk om de parkeerplaats te vinden. Er is hier een aparte parkeerplaats voor de bezoekers van de hut. Het is ongeveer een minuut of 5 lopen.

Bij het hek kon ik de sleutels via een code uit het sleutelkluisje pakken, het hek openen en mijn weg vervolgen. Het is dan misschien nog een meter of dertig lopen. Bij de hut aangekomen kwam Edo er ook net aan.

Edo van Uchelen is bioloog & natuurfotograaf en uitgever van Handboek Natuurfotografie en is de eigenaar/beheerder van deze fotohut.

Nadat wij elkaar begroet hadden en uiteraard even over de hut hadden gesproken ging hij er weer vandoor en kon ik verder mijn eigen gang gaan.

Aanwezige faciliteiten

Bij binnenkomst in de hut valt mij onmiddellijk iets op. Er staat een stapelbed in? Maar al snel bedenk ik dat deze hut ook gebruikt wordt om nachtdieren te fotograferen. Dit zijn dan bijvoorbeeld marterachtige maar ook kan je de das hier voor je camera krijgen. Je kunt deze hut dus zowel voor een dag als voor een nacht huren. Uiteraard is een combinatie ook mogelijk.

Ik ga even rustig zitten om de vier sterren op mij te laten inwerken. Zo zie ik een koelkast die gevuld is met wat fris en water. Een waterkoker met koffie, thee, bekers en natuurlijk suiker en melk. Er is een spoelbakje met stromend water. Er is een hendel waarmee je de watertoevoer opent om de vijver bij te vullen.

Ja inderdaad, je kunt gewoon zittend vanuit de hut zonder enige moeite de vijver bijvullen. Ik zie een hete lucht kachel op elektra maar op nog een regelaar voor de vloerverwarming. Koud krijgen in deze hut behoord dus gewoon tot het verleden. Daarnaast is er ook 220 volt om je telefoon of laptop op te laden. Dan zit er nog een deur met daarachter een toilet. Dit toilet werkt iets anders dan het toilet thuis, maar het functioneert prima.

Zoveel luxe heb ik volgens mij nog nooit bij elkaar gezien in een hut. Waar ik dan ook blij van word is het slider systeem en de schommelkoppen die erop gemonteerd zijn. Het systeem loopt helemaal van links naar rechts. Dit houd in dat je na het monteren met het toestel heel makkelijk van helemaal links naar helemaal rechts kunt gaan. Uiteraard kan dit niet als je met meerdere mensen in de hut zit.

Je hoeft dus niets mee te nemen om je toestel of lens op de leggen. Je monteert je lens op de schommelkop en balanceert daarna je toestel en lens even uit. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is zo simpel als wat.

Wat mij nog meer opvalt is dat de vijver helemaal doorloopt tot aan de hut. Je hebt zo dus geen last van een vervelende rand voor in je foto als je vogels in het water fotografeert. Verder heb je een zeer ruim overzicht omdat het spiegelglas over de gehele breedte van de hut loopt.

En dan nu: fotograferen

Nu is al die luxe mooi, maar als er geen vogel te zien is heb je er natuurlijk allemaal niets aan.

Maar gelukkig aan vogels totaal geen gebrek. Sterker nog ik heb hier voor het eerst een kruisbek kunnen fotograferen dus mijn dag was helemaal goed.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat er echt de hele dag door behoorlijk wat vogels voor de hut zitten. Dit is natuurlijk geen garantie dat het iedere dag zo is. Maar als ik door het logboek heen blader(iets wat iedereen zou moeten doen) dan zie ik dat iedereen tevreden is over de hoeveelheid vogels die ze hebben gezien. Ook diegene die in de nacht hebben gefotografeerd zijn zeer onder de indruk over de mogelijkheden die er geboden worden.

Conclusie na een dag fotograferen

Dit is echt geen vier sterren hut, het is gewoon een vijf sterren hut!

Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er nog iets te wensen overblijft voor een fotograaf. Het gemak en de luxe waarmee je hier bent omgeven kan bijna niet beter. Dan kon ik ook nog eens een nieuw soort bewonderen en fotograferen. Ik heb in hutten gezeten waar de deur bestaat uit een lap ouwe gordijnstof maar hier is alles tot in perfectie afgewerkt. Ook de wanden en de vloer zijn niet door een amateur afgewerkt.

Niet iedereen wil achter spiegelglas fotograferen, dat is wel iets wat je hier niet kunt veranderen.

Dus ja ik ga iedereen deze hut van harte aanbevelen omdat je hier werkelijk alles vind wat je je maar kunt wensen voor een dagje fotohutfotografie. Ik wil Edo dan ook echt een groot compliment maken. Er zijn misschien mensen die al die luxe overdreven vinden, prima hoor maar ik weet zeker dat het merendeel van de fotografen die ik spreek hier erg blij van worden.

Alle gegevens over de hut zijn uiteraard op de site te vinden. Let er op dat er verschil zit in de prijs voor een dag of een nacht huur.

Rest mij alleen nog iedereen heel veel fotoplezier te wensen.

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! Lees als eerste de nieuwste reviews en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken.