Fotohut Rond de Waterplas

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken* .

Wil je weten hoe mijn dag was?

Ja, ik wil meer lezen

Waarom deze hut?

Niet duur
Heel veel vogels tegelijk
Ruime hutten
  Ja Nee
Bereikbaar met OV
Aangeraden voor beginners
Bijzondere vogels
Toilet
Voer aanwezig
Aantal personen 6 personen  
Prijs vanaf €25,-  
Afstand tot auto 50 meter  
Provincie Groningen  

ROND DE WATERPLAS

In het kort:

Rond de waterplas ligt in Veendam in de provincie Groningen. Het bevindt zich op het privéterrein van Harmjan Dijkstra. Je kunt hier gebruikmaken van drie verschillende hutten. Het terrein is ook de moeite waard voor natuurliefhebbers zonder camera.

De omgeving

De waterplas is de basis. Omdat de eigenaar een liefhebber van planten en bloemen is, kom je ze in vele soorten tegen. Een wandeling rond de plas is al een genot op zich. In de omgeving vind je verder weiland, bos en een industrieterrein.

De hutten

Hut 1

Het is een ruime hut. Je zit op een verhoging en kijkt uit over het water. Deze hut is oorspronkelijk gebouwd om een wand met oeverzwaluwen te kunnen observeren en fotograferen. Helaas is deze wand nu niet meer in gebruik. Voor de hut is nu wat drijvend groen gecreëerd en wat takken waar je een ijsvogel op kunt verwachten.

De hut is ongeveer 3x3 meter en ongeveer 2 meter 50 hoog en is gemaakt van hout. Je fotografeert door open ruimte in de wand met camouflage materiaal ervoor. Als de waterstand wat hoog is kun je hier natte voeten krijgen. De ingang ligt namelijk lager dan de vloer waar je op zit als je fotografeert. Trek dus waterdichte schoenen aan.

Hut 2

Dit is de IJsvogelhut. Deze hut is gebouwd, omdat er ijsvogels broedden.
Vanuit hier heb je direct zicht op de landingsplek voor het nest van de ijsvogel. De hut ligt direct aan het water en geeft uitzicht over de gehele plas. Deze hut is geheel van hout gemaakt , met als dak een oude garagedeur. Dit klinkt misschien armoedig, maar het geheel is gewoon netjes en doeltreffend. Het dak is voorzien van een natuurlijke uitziende, geluiddempende, begroeiing. Zo word je niet gek van de herrie als het regent.

In de wanden zitten openingen waar je doorheen kunt fotograferen. Voor alle openingen hangt camouflage materiaal. Je zit een paar meter bij de ingang van het ijsvogelnest vandaan. Prachtig om het één en ander te observeren. Vanuit deze hut kun je dus makkelijk de ijsvogel fotograferen en de andere watervogels die een bezoek aan de plas brengen.

Hut 3

De derde, ruime, houten hut ligt niet direct aan de plas. Ze is bedoeld om allerlei vogels te kunnen fotograferen. Ook hier heb je openingen in de wand waar je doorheen kunt fotograferen. Voor deze hut ligt een vijver van ongeveer anderhalf bij drie meter. Rond de vijver staan verschillende levende en dode boompjes. Dit zorgt ervoor dat je niet thuis hoeft te komen met allemaal foto’s van vogels die op hetzelfde takje hebben gezeten. Wat ook van belang is, je kijkt uiteindelijk over de vijver een weiland in. Daarachter staat een stuk bos. Dit zorgt ervoor dat je hier een prachtig bokeh in je foto kunt krijgen.

De vijver

Bij hut 1 en 2 kan ik niet echt spreken over een vijver. Ik zou ze eerder willen omschrijven als kleine meertjes. Zoals je weleens meertjes tegenkomt in de bossen of op de hei.

Voor hut nummer drie ligt wel een echte vijver.

De zijkanten zijn nog niet helemaal perfect afgewerkt, maar er wordt nog aan gewerkt. Het is wel een vijver die regelmatig wordt gebruikt om te drinken of om te badderen door diverse vogels (en andere dieren). Er lag ook een soort van kroos in. Ik weet niet of dit de bedoeling is of dat het er nog uit moet.

Vogels die je hier o.a. kunt fotograferen:
 • Appelvink
 • Buizerd
 • Eend
 • Fazant
 • Grauwe vliegenvanger
 • Grote bonte specht
 • Heggemus
 • IJsvogel
 • Kneu
 • Koolmees
 • Merel
 • Pimpelmees
 • Ransuil
 • Roodborst
 • Tjiftjaf
 • Vink
 • Winterkoning
 • Zwartkop

Kosten

Je mag voor €25,- de gehele dag gebruikmaken van de accommodatie. Kom je met meerdere personen? Dan betaald ieder volgend persoon €20,- .

Aanwezige faciliteiten

 • Drie vogelhutten met voldoende zitplekken voor 3 personen per hut.
 • Neem wel zelf een statief en/of een rijstzak mee!

Wel of niet doen?

Bij ‘Rond de waterplas’ vind je totaal iets anders dan bij de gemiddelde andere fotohutten. Je begeeft je hier als het ware in een klein privépark, waarin diverse mogelijkheden zijn gemaakt om vogels te kunnen fotograferen. Tijdens mijn verblijf kreeg ik ook wel zin om mijn macrolens te pakken om tussen de wilde bloemen te gaan fotograferen.

Wat ik hiermee wil benadrukken is dus dat ‘Rond de waterplas’ gewoon meer is dan alleen een fotohut. Je kunt hier ook makkelijk met negen man, tegelijk, naar toe en je verdelen over de verschillende hutten. Zeker als je niet alleen een vogel-, maar ook een natuurliefhebber bent, zou ik ‘Rond de waterplas’ zeker een bezoeken. Doen dus!

Ontvang Exclusieve Fotografie Tips

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10 tips om 10 x betere fotohutfoto's te maken* .