Mijn Dag in Hut 2 (Huizen)

Vandaag ben ik een kijkje gaan nemen in de tweede hut van Henk Jan te pas. Deze hut staat in een afgesloten gebied. Iets wat ik zelf heel prettig vind. Vaak lekker rustig, niet alleen voor mij maar uiteraard ook voor de vogels.

We hebben om zeven uur afgesproken en zijn allebei keurig op tijd. Even een praatje en dan de spullen pakken en we gaan. Het is ongeveer vijf minuten lopen. Ondertussen vertel ik iets over de site die ik aan het maken ben en wat daar de bedoeling van is.

Tijdens de wandeling kun je heel aardig zien in wat voor een gebied je komt te zitten. Je zit aan de rand van het bos met dan een groenstrook met veel riet. Daarna is het alleen nog water, het Gooimeer.

Als we langs het riet lopen merk ik dat ik zelf één van de fouten heb gemaakt waar ik anderen altijd voor waarschuw. De grond is een beetje drassig en ik heb geen goeie schoenen aan gedaan. Dat komt een beetje door de super goede weersverwachting. Automatisch denk je dan dat alles al weer droog is.

Als we eenmaal bij de hut aankomen heb ik behoorlijk natte voeten. Aangezien het ook nog redelijk koud is heb ik een klein probleem. Inderdaad een uur later heb ik steenkoude voeten. Ik heb hier nog wel speciaal goede warme laarzen voor gekocht. Maar goed, ik loop een rondje rond de hut en ga mijn spullen uitpakken.

Ik ga vandaag voor de eerste keer ook proberen een film te maken dus dat is voor mij ook weer een nieuw avontuur. Al heel snel kwam er een stelletje appelvinken voor de hut. Deze had ik al een tijd niet meer gefotografeerd. Dat is een prima start. Ze zouden ook nog vele malen voor de hut verschijnen.

De eerste uren was het een komen en gaan van vogels. Het was nooit erg druk, maar met grote regelmaat verschenen er verschillende vogels zoals de goudvink en vooral de grote bonte specht is meerdere malen geweest, soms met zijn tweeën.

Prachtig is het om te zien dat ze dan altijd “ruzie” moeten maken. Tenminste zo komt het altijd over. Zou goed kunnen dat ze gewoon aan het stoeien zijn.

Rond elf uur begint het wat rustiger te worden. Als ik om mij heen kijk zie ik nog zat bewegen maar niet direct voor de hut. Ik heb nog geen teken gezien van een roofvogel. Wel heb ik de specht zich zien verstoppen, ondertussen angstig naar boven kijkend, maar verder nog niets.

Het is inmiddels vijf uur. Het is de hele middag niet druk, maar er zit geregeld wat voor de hut. Net kwamen er bijvoorbeeld nog een stel putters langs. De hele middag heb ik appelvinken, spechten en goudvinken gezien. Al met al heb ik mij nog geen moment verveeld.

Het wachten is nu nog op de buizerd. Die staat altijd hoog op mijn verlanglijstje. Roofvogels zijn zo ontzettend mooi om van dichtbij te zien. Wel zie ik iets verder een konijn of een haas. Toch weer eens wat anders. Uiteindelijk komt de buizerd niet in de tijd dat ik er ben. Helaas volgende keer beter.

Er zijn mij wel een paar dingen opgevallen, er werd namelijk weinig gebadderd. Maar wat mij nog het meest opviel is dat er een roodborstje zit dat in tegenstelling tot de meeste roodborstjes een soort verlegen of bang is. Meestal zijn ze toch behoorlijk brutaal.

Wat ook nog iets is om op te letten is wat er zich op de grond afspeelt. De vijver is namelijk verhoogd. Ik denk dat die op ongeveer 1 meter hoogte is gemaakt. De hut is namelijk niet in de grond ingegraven, maar doordat de vijver zo hoog is heb je toch het lage standpunt idee. Werkt prima. Het heeft wel tot gevolg dat bijvoorbeeld de heggemus, die vaak op de grond scharrelt, gewoon onder de vijver door loopt.

Dat is niet erg, je moet alleen wel op meerdere plaatsen kijken wat er allemaal gebeurt. Gewoon even een puntje van aandacht als je hier bent. Al met al is het een leuke dag geweest. Ik had al lang geen goudvink of appelvink meer gezien. Wat een mooie vogels zijn dat toch. Ik weet zeker dat ik bij deze hut nog een keer terug ga komen. Zeker als je bedenkt dat hij nog maar net in gebruik is, dus het kan alleen maar beter worden.