Mijn Dag in Balgzandpolder

12 Maart 2017 staat er een bezoek aan de Balgzandpolder op de planning. Omdat het helemaal in Den Helder is, heb ik besloten de dag ervoor alvast die kant op te gaan en een nacht in een hotel te slapen. Ik doe dit wel vaker als het erg ver rijden is. Nu kon ik de volgende dag opstaan en een half uur later was ik in de hut.

De dag ervoor gebruik ik dan altijd om met daglicht even de boel goed te verkennen. Ik loop al even naar de hut en kijk bijvoorbeeld waar de sleutel precies hangt . Ik hoef dan de volgende ochtend niet in het donker te zoeken naar de sleutel. Vaak als ik bij een hut aankom is het nog donker en dan is het wel makkelijk als je al een beetje de weg weet. 

Ik had een mail gekregen met de code van het sleutelkluisje, dat ging allemaal vrij gemakkelijk. Als de deur dan open gaat ben je toch altijd weer benieuwd hoe het er uit ziet. In dit geval zag het er netjes uit. De hut is volledig gemaakt van beton, dus er kan ook niet zoveel aan kapot gaan.

Nadat ik mijn fototas neer had gezet en was het tijd om de luiken te openen. Uiteraard heel voorzichtig, want je weet nooit wat er voor de hut zit. In dit geval was het niet zoveel. Twee scholeksters en iets wat op een strandloper leek. Eerlijk gezegd ben ik niet bekend met deze vogels en ik was mijn boek vergeten mee te nemen. Rechts stond ook nog een aantal eenden. Mooie beesten, maar ik heb nog niet gevonden wat het precies waren.

Het eerste wat mij opviel is dat ik hier geen statief kon gebruiken. Ai, daar had ik niet op gerekend. Geen rijstzak bij mij, dus ik moest improviseren. 

Omdat de stoelen best wel hoog waren kon ik mijn toestel niet op de vensterbank zetten. Ik zou anders de hele dag gebogen moeten zitten. Het duurde even maar uiteindelijk heb ik eerst de voetenbankjes op elkaar gezet en daar mijn fototoestel op gezet. Dit ging echt prima, maar het was duidelijk wel een klein foutje in de voorbereiding.

Ik zat rustig achter het camouflagenet even in de rondte te kijken en ontdekte dat er toch wel heel veel vogels rondom het water zaten. Het enige probleem was wel dat ze best wel ver weg zaten. Toch wilde ik wel, juist heel vroeg, een paar foto’s maken.

Je fotografeert zo op de vroege ochtend tegen de zon in. Dit gaf wel een mooie gloed over het water. Niet de echte goudkleur want dat ging die ochtend niet gebeuren. Ik weet wel dat  je echt prachtige foto’s kunt maken, als het hier in de ochtend qua licht mee zit.

Eigenlijk kan ik het verhaal heel kort houden want er gebeurde de hele dag niet veel. Soms waren de vogels ook gewoon te ver weg, ondanks mijn 600 millimeter op een crop-camera. Er kwamen wel wat kluten, ganzen en eenden voorbij, maar dat was het dan wel. Heel af en toe was er wat herrie. Dan vlogen er honderden vogels tegelijk op. Natuurlijk maak je wat plaatjes maar echt boeiend vond ik het niet.

Ik had nu wel mooi de tijd om eens even in de boeken te kijken waar andere bezoekers hun bevindingen in hadden beschreven. Wat mij opviel is dat er verschillende meldingen waren van mensen die bijna geen vogel voor de hut zagen.

Daarentegen waren er veel dagen beschreven door mensen die een wereld dag hebben gehad in deze hut. Ik denk dat ik gewoon een slechte dag heb uitgekozen. 

Zo heb ik er tot drie uur gezeten en toen vond ik het prima. Het was ook nog anderhalf uur rijden naar huis. Ik ging eigenlijk weg met het idee dat het een verloren dag was geweest. Je kunt niet altijd zes gooien!

Thuis aangekomen ben ik de foto’s gaan uitzoeken. Ik had er geen hoge verwachting van, maar gaandeweg zag ik toch wel verschillende leuke plaatjes voorbij komen. Toen ik helemaal klaar was, had ik het vreemde gevoel dat ik een best wel mooie dag had gehad. Het gekke was dat ik dat gevoel in de hut niet had.

Ik denk omdat ik normaal in hutten in de bossen zit, ik verkeerde verwachtingen had van deze hut. Zeker op momenten dat er honderden vogels tegelijk opvliegen kan je prachtige plaatjes maken. Je moet de duidelijk niet alleen gefocust zijn op wat er voor je neus gebeurd.

Al met al heb ik toch een mooie dag gehad. Ga zeker weten vaker, maar dan wel beter voorbereid op wat je hier kunt verwachten.