Mijn dag in HBN Hut 6

Het is nu al een fantastisch weekeind . Gisteren ben ik in een voor mij nieuwe hut geweest namelijk de hut van HJ hutfotografie te Emmen. Dit was op zich al een heerlijke ervaring. Nu als afsluiter nog een dag in HBN hut 6. Hoe mooi kan het allemaal zijn.

Ik kom zelf uit de Randstad, dus het is altijd een behoorlijke reis om hier te komen. Nu probeer ik mij altijd niet te laten verrassen. Ik ben dus op weg naar Emmen al even langs deze hut gereden. Op deze manier kan ik bij daglicht even goed kijken hoe de situatie is. Let op, je loopt natuurlijk nooit helemaal naar de hut, want er kunnen die dag mensen in de hut zitten en die willen natuurlijk niet gestoord worden. Ik kijk waar ik kan parkeren  en of ik het begin van het pad naar de hut kan vinden, zodat ik de volgende ochtend niet voor verrassingen kom te staan.

Deze ochtend had de bed&breakfast waar ik sliep al vroeg een heerlijk ontbijt klaar staan. Even goed kijken of ik niets vergeten was en hop daar ga ik. Het was ongeveer een half uurtje rijden dus dat was goed te doen. Ik kwam aan bij de parkeerplaats en zag dat het zonnetje al net boven de horizon begon te klimmen.

Keurig op tijd dus. Spullen uit de auto en daar gaan we. Ik had twee dagen ervoor al gezien dat het niet ver lopen was. Het is een duidelijk pad dus dat was geen probleem. Even het hek openen met de code en we zijn er.

De opening van deze hut is wel wat anders dan bij andere hutten. Het pad waar ik liep, ligt ongeveer op de hoogte van het dak van de hut. Er is een klep met een schuifsysteem gemaakt. Ik moest even goed kijken hoe het werkte. Ik ging de hut binnen via een trapje. Ik moest wel opletten, want het was vrij donker. Een klein zaklampje is dan echt niet verkeerd. 

Eenmaal in de hut kon het luik weer dicht en daarna heb ik pas de gordijnen geopend. Wauw dacht ik. Wat een fantastisch uitzicht is dit. Ik moest echt even rustig zitten en het even op mij in laten werken. Eenmaal een beetje bijgekomen zie ik de ijsvogel al zitten. Het belooft een mooie dag te worden.

Bij deze hut hoefde ik de vijver niet schoon te maken. Voeren is ook niet nodig. Ik heb wel wat voer zien staan, maar je kunt voor zover ik het gezien heb niet voor de hut komen. Dus ik heb het statief neergezet en het fototoestel klaargemaakt. Even een paar testfoto’s om de juiste instellingen te bepalen en ik ben er helemaal klaar voor. 

Om kwart voor acht maakte ik de eerste foto. Het is een ijsvogel die even komt buurten. Omdat je aan een heel grote plas zit hun je hier weer hele andere vogels verwachten dan bijvoorbeeld de hut in Emmen.

In de verte zie ik allerlei watervogels. Hier ben ik totaal niet in thuis maar het waren allerlei ganzen. Ondertussen heb ik bemerkt dat er ook een tweede ijsvogel in de buurt is. Veel beter gaat het niet worden denk ik.

Maar dat was niet helemaal waar. Er is ondertussen een blauwe reiger neergestreken en die komt langzaam naar de hut toe. Heel voorzichtig loopt hij in één van de poeltjes die vlak voor de hut zijn gecreëerd. Het is een prachtig gezicht hoe deze vogel zo super geconcentreerd stil kan staan. Al snel heeft hij een vis te pakken. Eet smakelijk denk ik nog.

Dit zijn meteen de twee soorten die deze dag het meest voor de hut komen. De ijsvogels geven deze dag een ware show weg. Ze zitten elkaar constant achterna. Een show waar je uren naar kunt kijken. Ook het vangen van vis is mooi om van dichtbij te kunnen volgen. 

Plots zie ik vanuit mijn ooghoek iets groots door de lucht gaan. Een buizerd is mijn eerste gedachte. Maar nee, dit is toch wel even wat anders. Het is een visarend. Wat een verschijning is dat, schitterend!

Ik werd hier een beetje door overvallen waardoor de foto’s die ik heb gemaakt niet helemaal super zijn. Maar ik heb wel voor het eerst een visarend gezien. De ijsvogels komen ’s middags ook nog een keer bij elkaar zitten zodat ik ze op één foto kan zetten.

Conclusie; een echt heerlijke dag. Niet iedereen zal deze hut mooi vinden. Het is natuurlijk niet te vergelijken met een boshut. Ik heb hier in ieder geval een schitterende dag gehad en kom zeker nog een paar keer terug.