Mijn dag in Vogelhuis Rucphen

Vanmorgen om 05:45 vertrokken richting Rucphen. Onderweg nog even een bakkie bij de pomp gedaan. Ik was verbaasd over hoeveel mensen er al op zijn op dat tijdstip. Uiteindelijk was ik dan om 07:00 uur op de plaats van bestemming. Het was nog zo donker dat ik nog even moest wachten. Dit gaf mij mooi even de tijd om alvast wat te gaan schrijven.

Toen het eenmaal voldoende licht was, heb ik de spullen gepakt en ben ik richting de hut gelopen. Dankzij de duidelijke omschrijving was de hut vrij makkelijk te vinden.

Eenmaal aangekomen moest ik wel even slikken. Die nacht was de hele vijver vol met bladeren gewaaid. Dat betekende dus dat er werk aan de winkel was. Gelukkig lag er een heel goed schepnet, dus viel het achteraf wel weer mee.

Ondertussen kwamen de eerste vogels al een kijkje nemen, waaronder een buizerd. Ik kreeg er heel veel zin in. Ik vind roofvogels toch wel de mooiste vogels om te fotograferen. Al met al was het schoonmaken van de vijver een kwartiertje werk.

Zo, de vijver is schoon, nu is het tijd om hier en daar wat voer neer te leggen. Zelf ga ik altijd eerst even op de plek zitten waar vandaan ik ga fotograferen. Ik kijk dan goed waar ik de vogels het liefst zou willen hebben. Dit heeft vaak met zowel de voor- als de achtergrond te maken. Door het voer op de juiste plek te leggen wordt de kans op mooie foto’s aanmerkelijk groter.

Daarna heb ik de camera in orde gebracht en kon het feest beginnen.

Het eerste uur was er weinig te zien. Na ongeveer een uur hoorde ik een vreselijke berg lawaai. De buurman had besloten die dag de omliggende maisvelden te gaan oogsten. Drie tractoren komen tot redelijk dichtbij de hut. Dit beloofde weinig goeds, maar tot mijn verbazing kwamen er tegelijk met de herrie ook meer vogels voor de hut. Achteraf was het oogsten dus helemaal niet zo erg.

Wat mij hier opviel is dat er iedere keer een kwartiertje vogels zijn en dan is het weer doodstil. Ik kon hier geen verklaring voor vinden.

Het is ondertussen een uur of elf en het licht begint wat beter te worden en de iso kan langzaam naar beneden. Het blijft vrij rustig en er is helaas nog geen teken van een mooie roofvogel.

Maar dan om 13:09 komt er een mooie buizerd aan. Hij bekeek eerst even de boel van een afstandje, maar ging toch al vrij snel op de prooi af en begon lekker eten.

Later op de dag komt er nog een buizerd en is mijn dag natuurlijk weer helemaal goed. Over de hele dag genomen is het vrij rustig geweest met weinig verschillende soorten. Dit zegt alleen iets over deze dag want de volgende dag kan het weer totaal anders zijn.

Ik heb het hele dagboek door zitten lezen dat in de hut ligt. Ik denk dat deze hut het toch vooral moet hebben van de roofvogels. Als er dan ook een langs komt is dat ook echt een geweldige ervaring. Al met al een leuke dag in een comfortabele hut.