Welke kleding draag je in een fotohut?

Welke kleding draag je in een fotohut?

Als je voor het eerst een fotohut bezoekt, is het natuurlijk niet alleen je foto apparatuur waar je aandacht aan moet besteden. Om de hele dag comfortabel in een hut te zitten, zijn er toch wel een paar dingen waar je aan moet denken.

Allereerst moet je even stil staan bij de kleur van je kleding. Is dat belangrijk als je toch de hele dag binnen zit? Volmondig ja, dat is zeker belangrijk. Het is van belang dat je in het algemeen donkere kleding aan hebt. Zwart en donkergroen zijn hiervoor het meest ideaal.

Waarom zwart of donkergroen?

Je zit de hele dag in een schuilhut. De eigenaar heeft veel tijd en energie gestoken in het creëren van een ideale plaats waar je vooral vogels kunt spotten en fotograferen.

De binnenkant van de hut is meestal zwart of in ieder geval vrij donker gemaakt. Dit is gedaan zodat de vogels niet makkelijk kunnen zien wat zich in de hut bevindt. Als we hier dan met een fel gekleurde jas in zitten, is de kans groot dat de vogels je zien als je beweegt. Een vogel die schrikt vliegt weg en daarmee dus ook de kans om een foto te maken.

Daarom is het belangrijk dat je een schutkleur draagt. Zwart en donkergroen zijn dat vaak de beste opties.

Bij blond haar zou je zelfs een hoofddeksel kunnen overwegen. Het lijkt misschien wat overdreven, maar als alleen door de verkeerde kleur kleding een mooie schuwe roofvogel weer vertrekt, ga je hier heel lang spijt van hebben.

Schoenen

Ja, ook hier moet je de eerste keer vooral even over nadenken. Er zijn hutten met een keurige droge houten bodem, maar dat hebben ze lang niet allemaal. Soms moet je over zand of in natte tijden zelfs over modderwegen lopen. Het mag duidelijk zijn dat je dat niet op je gympies wil doen. Een paar stevige wandelschoenen zijn dan toch wel een stuk prettiger.

Als er geen houten of betonnen bodem in ligt, zit je dus gewoon de hele dag met je voeten op het zand of op de grond. In de winter komt daar ook nog eens de kou bij. Je moet niet vergeten dat je ongeveer de hele dag stil zit. Ik weet uit ervaring dat het moeilijk is om bij -7 warm te blijven.

Broek en bovenkleding

Zoals al besproken is de kleur best wel belangrijk. Maar het is niet alleen de kleur die belangrijk is. Één van de andere functies van de kleding is warmte. Zeker als het de eerste dag mooi weer is, is het in een hut nog gewoon koud.

Je moet niet vergeten dat sommige hutten niet veel meer zijn dan een gat in de grond met een houten kist er overheen. Is dat erg, nee helemaal niet, als je maar wat moois te zien krijgt. Maar het kan wel heel koud zijn als je een paar uur stil zit en er is niet veel te zien.

Je kunt beter iets uit doen in plaats van iets aan willen trekken wat je niet bij je hebt. Zelf heb ik altijd speciale kleding voor fotografen aan. Het voordeel hiervan is dat er veel en ruime zakken in zitten. Zoals gezegd is het donker in een hut. Als je dan ruimte hebt in je jas om één of twee batterijen bij je te dragen, is dat zeker aan te raden. Ook een plekje voor je extra geheugenkaart en misschien een makkelijke hap eten mogen niet missen in je jas. Je hoeft dan niet in het donker te zoeken. Er zijn natuurlijk dagen dat het helemaal niet zo spannend is en je gerust met je zaklamp even in je tas kunt snuffelen. Maar als er roofvogels zijn, zit ik toch het liefst zo stil mogelijk .

Alles kort op een rijtje

  • Donkere kleding
  • Warme kleding
  • Goede schoenen of laarzen
  • Wat extra zakken kan geen kwaad
  • Muts of pet (ook lekker in de winter)
  • Buiten de vogels kan de juiste kleding je dag maken of breken!