Review Chris Ipenburg

HBN 7 - Chris Ipenburg

De ruime, comfortabele  hut is vanaf de grote parkeerplaats met de beschrijving makkelijk te vinden en ligt op ca. 5 minuten lopen. De hut bevindt zich op de grens van het bos en heide perceel.

De hut biedt ruimte aan maximaal drie personen en kan worden geopend met een meegestuurde sleutelkast code. Er is een ventilatiesysteem geplaatst om het beslaan van het spiegelglas tegen te gaan.

Er is plek voldoende voor je fototas en onder het slider systeem zijn ruime schappen. Voer, Schepnet, etc. zijn aanwezig. Er zijn drie goede kantoorstoelen die je het leven aangenaam maken en nadat je de eigen statiefkop op het slider systeem geschroefd hebt kan je foto dag beginnen. Minimaal bereik: 300 mm.

De omgeving

Natuurgebied Lemelerberg bestaat uit een stuwwal die zich ten westen van het Overijsselse Lemele en ten noordoosten van Lemelerveld bevindt. Het gedeelte dat Lemelerberg heet is ruim 60 meter hoog. Er zijn enkele natuurlijke bronnen te vinden maar verder is het een droog gebied. Landschap Overijssel heeft veel bomen gekapt en delen van de heide geplagd om de wind weer vrij spel te geven zodat er weer echte stuifzand duinen kunnen ontstaan. Daarnaast wordt de heide kort gehouden door een schaapskudde.

De hut

De hut ligt op de grens van een (grove den) bos- en heideperceel.  De hut ligt in een voor bezoekers niet toegankelijk deel daardoor is het stil en is de natuurbeleving groot.

Er is niet veel natuurlijk water in dit gebied hierdoor is de aangelegde vijver bijzonder aantrekkelijk voor de vogels. Je kijkt uit over de heide met enkele dennenbomen en jeneverbesstruiken. Hierdoor is er veel licht en dat komt altijd je instellingen ten goede.

Naast de hut loopt aan een kant het bos en struikgewas nog een stukje door waardoor veel vogels vanuit de beschutting de hut kunnen bezoeken. Er is een waterput geslagen dus voordat je vertrekt breng je het waterlevel weer op pijl.

Aanwezige faciliteiten

  • Spiegelglas
  • Slidersysteem

De vijver

De vijver is 3 bij 6 meter. Aan de achterzijde heeft de vijver een natuurlijke uitstraling met normaal zand. Hier is ook een vaste spechtenstam geplaatst. De zijkanten zijn afgewerkt met boomschors en mos. Door de ruimte achter de vijver krijg je mooie vervaagde achtergronden.

Er liggen veel takken en stammetje die je kan gebruiken voor een kleine aanpassing van de setting.

TIP: Start met 1 aangepaste setting met een mooie achtergrond en goed licht. 's Middags kan je dan een andere setting inrichten. Zo hoef je niet je lens constant heen en weer te slingeren en kom je tuis met verschillende foto's.

Afstand tot de achtergrond

Je fotografeert als het ware over de heide heen. Dus in de herfst/winter is de kleur van de achtergrond voornamelijk bruin, in het voorjaar groen en in de bloeiperiode van de heide (half augustus tot september) paarsachtig. Ideaal was het geweest als de vijver nog iets hoger had gelegen.

Gespotte vogels

Zelf fotografeer ik meestal in de winterperiode en bij deze mijn waarnemingen (tweebezoeken): Naast gangbare soorten als Kool,- Pimpelmezen zie je veel Zwarte- en Kuifmezen. De Mat- en Glanskoppen zijn beiden regelmatige bezoekers net als de Merel en de Grote Bonte Specht en de Grote Lijster. Winterkoninkjes, Goudhaantjes, Kneu, Sijsjes en Geelgorzen zijn wat minder frequent. De Groene Specht, Kruisbekken, Kramsvogel en de Koperwiek heb ik ook kunnen fotograferen. De Sperwer jaagt regelmatig rondom de hut en neemt af en toe een bad.

Kosten fotohut

  • Seizoen 1: 1 april – 31 oktober € 95 euro
  • Seizoen 2: 1 november – 31 maart € 75 euro

Eindbeoordeling

Een echt dagje natuurbeleving op de Lemelerberg. De stilte, de rust en het aanbod van de vogels maken het voor iedere fotograaf bijna een must deze hut een keer te bezoeken.

TIP: Hut HBN 3 ligt vlakbij in een zelfde soort setting.