Meer dan 10 praktische tips voor het gebruik van een 150-600 mm lens

Sinds 150-600 mm lenzen op de markt zijn gekomen, zie je heel veel fotografen met dit type zoomlens de natuur intrekken. Een steeds grotere groep vogelfotografen maakt gebruik van een 150-600 mm lens. Uiteraard zijn er dus ook veel mensen die deze lenzen gebruiken bij het fotograferen vanuit fotohutten.

De prijs-kwaliteitverhouding van 150-600 mm lenzen is bijzonder goed. Een lens zonder zoom (primelens) zal altijd scherper en ook sneller zijn. Echter voor de meeste amateurfotografen zijn deze primelenzen met een prijskaartje van rond de tienduizend euro gewoon geen optie.

In dit artikel vind je informatie over diverse typen 150-600 mm lenzen en krijg je meer dan 10 tips die je zelf in de praktijk kan toepassen.

Soorten 150-600 mm lenzen

Momenteel zijn er vier soorten 150-600 mm lenzen op de markt:

Sigma 150-600 f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary           € 999,00

Sigma 150-600 f56.3 DG OS HSM Contemporary

Sigma 150-600 f/5-6.3 DG OS HSM Sports                             € 1599,00

Sigma 150-600 f56.3 DG OS HSM Sports

Tamron SP 150-600 f/5-6.3 DI VC USD                                     € 1049,00

Tamron SP 150-600 f5-6.3 DI VC USD

Tamron SP 150-600 f/5-6.3 DI VC USD G2                             € 1549,00*

Tamron SP 150-600 f5-6.3 DI VC USD G2

*Dit zijn prijzen van het internet en dus geen fabrieksprijzen .

Review-artikelen en -filmpjes

Op het internet zijn heel veel reviews en vergelijkingen van de bovenstaand genoemde lenzen te vinden. Ook worden deze vier typen lenzen veelvuldig onderling met elkaar vergeleken.

In dit Nederlandse filmpje krijg je uitleg over de twee soorten Tamron 150-600 mm lenzen: https://www.youtube.com/watch?v=fuIL8kRiR8k

In dit Engelse filmpje worden de verschillen uitgelegd tussen de Sigma 150-600 mm Sports en de Contemporary: https://www.youtube.com/watch?v=bV0MXDsECAU

In dit Duitse filmpje worden de verschillen tussen de Tamron 150-600 mm en de Sigma 150-600 mm uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=ZeMZUDFMi7k

In dit Nederlandse artikel worden de Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Contemporary en de Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD met elkaar vergeleken: https://www.youtube.com/watch?v=ZeMZUDFMi7k

Het grote voordeel van een 150-600 mm lens

Het grote voordeel van een 150-600 mm lens is het enorme zoombereik. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand met een vaste 500 of 600 mm lens een vogel niet helemaal op de foto kan zetten omdat de vogel te dichtbij komt.

In een fotohut zitten de vogels soms maar op een meter of twee a drie afstand. Zeker een mooie roofvogel die dichtbij zit, krijg je er dan niet helemaal op met een primelens (lens zonder zoom). Met de zoomlens is dat natuurlijk geen enkel probleem, even iets uitzoomen en de vogel staat er keurig op.

Een grote lens in de praktijk toepassen

Als je voor het eerst met een lens van zeshonderd millimeter gaat fotograferen, kan het weleens een klein beetje tegenvallen. Soms kun je de vogel niet eens voor je lens krijgen, laat staan een foto maken.

Daarom hier 3 tips die je kunnen helpen om deze lens sneller en beter onder controle te krijgen. Omdat men deze lenzen niet alleen in hutten maar natuurlijk ook daarbuiten gebruikt, zijn het ook tips voor buiten een hut.

Stel van tevoren scherp:

Als je iets hebt gefotografeerd dat betrekkelijk dichtbij zit en daarna iets wilt fotograferen dat redelijk ver weg zit zal je merken dat je niets of bijna niets ziet. Andersom is dit ook het geval. Het is dan ook moeilijk scherpstellen als je niets ziet door de lens.

Wat je hier onder andere aan kunt doen, is van tevoren scherpstellen. Schat vooraf in waar je de volgende foto gaat maken. Zoek een duidelijk voorwerp om op scherp te stellen wat op dezelfde afstand staat. Dit kan bijvoorbeeld een boom zijn of een gebouw of iets anders wat zeer duidelijk is. Als er dan een vogel op ongeveer die afstand komt te zitten, dan kun je hem wel gewoon door de lens zien.

Bij vliegende vogels kan dit lastig zijn. Als je dan je lens wilt richten, zie je alleen een vage blauwe kleur en verder niets. Schat de afstand in en stel snel even scherp op bijvoorbeeld een bomenrij. Richt hierna pas op de vogel. Je zult hem nu wel door je lens kunnen vinden.

Gebruik je zoomfunctie:

Een 600 mm is als het ware een kleine koker waar je doorheen kijkt. Het kost dan in het begin ook vaak veel moeite om een vogel überhaupt in het vizier te krijgen. Je gezichtsveld is namelijk zeer beperkt. Hierbij kan de zoomfunctie je helpen. Door uit te zoomen, wordt het beeld dat je kunt zien groter. Als je de vogel door je lens hebt gezien, kun je gaan inzoomen. Hierdoor zal je de vogel sneller en makkelijker in beeld krijgen. Als je eenmaal vaak hebt geoefend zal je ook op 600 mm een vogel snel vinden.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!:

Als je snel wilt worden met een 600 mm lens is het verstandig om er veel mee te oefenen. Ga bijvoorbeeld naar een natuurgebied, zoek een vogel en probeer die in één keer voor je lens te krijgen. Het maakt niet zoveel uit welke vogel het is en of alle instellingen perfect zijn. Het gaat vooral om het proberen om een vogel direct in beeld te krijgen, scherp te stellen en af te drukken.

Je zult merken dat als je wat uurtjes hebt geoefend, het veel sneller lukt om een vogel in één keer voor je lens te krijgen. Leg de lat steeds iets hoger en zorg er vervolgens voor dat de instellingen en de compositie ook in orde zijn.

Zijn er toevallig weinig vogels? Dan is er altijd wel een gekleurd blad aan een boom of een opvallende bloem die ergens staat om mee te oefenen.

Nog meer tips voor in de fotohut

  • Gebruik als het kan een statief of grondstatief.
  • Bij het gebruik van een statief: zet de stabilisatie uit.
  • Beweeg nooit te snel. Snelle bewegingen schrikken vogels af.
  • Gebruik indien nodig je zoomfunctie. Door een foto iets ruimer te nemen, kun je later bij het bewerken nog iets met de compositie doen. Je kunt dan kiezen of je links of rechts een stukje van de foto afhaalt. Onder en boven kan natuurlijk ook. Hierdoor komt de vogel vaak beter uit op de foto.
  • Bij koud weer kunnen lenzen beslaan. Houd er rekening mee dat deze soms even moeten acclimatiseren.
  • Let op dat de lens goed schoon is.
  • Is er voldoende licht? Stel het diafragma richting 8 of nog hoger. Dan zijn lenzen wat scherper. De achtergrond komt dan ook scherper in beeld en dat is niet altijd mooi. Die keuze moet je dus zelf maken.
  • Gebruik een afstandsbediening voor je camera. Dit zorgt ervoor dat er geen bewegingsonscherpte kan ontstaan door het bewegen van de lens. Je hoeft de camera als hij eenmaal op de vogel gericht is, niet meer aan te raken.
  • Plaats de hand waar je niet mee afdrukt bovenop de lens. Ook dit vermindert de trillingen.
  • Druk je hoofd goed tegen het toestel. Samen met je hand bovenop de lens zorgt dit ervoor dat er geen trilling meer in zit. Je krijgt dan scherpere foto’s.

Bij iedere nieuwe lens die je koopt of huurt, zal je er altijd wat tijd voor uit moeten trekken om aan de lens te wennen. Dus ga vooral een keer rustig oefenen en probeer van alles uit. Op statief of uit de vrije hand. Met of zonder stabilisatie. Klein diafragma of groot diafragma. Experimenteer met de sluitertijd zodat je gaat leren wat de minimale sluitertijd moet zijn om geen bewegingsonscherpte te krijgen.

Kortom, er is werk aan de winkel als je voor het eerst met een grote telelens gaat fotograferen. Heel veel succes!!