De Perfecte Uitleg Over Een Fotohut

Wat is een fotohut?

Een fotohut is een hut die speciaal gemaakt is om daar vanuit natuurfoto’s te kunnen maken. Het gaat meestal om vogels, maar ook marters, herten of dassen zijn vanuit een fotohut te fotograferen en/of bestuderen. Vaak worden de plekken waar fotohutten worden geplaatst met zorg uitgezocht.

Wie gaat er naar een fotohut?

Iedereen kan een bezoekje brengen aan een fotohut. Over het algemeen zijn het echter vaak natuurliefhebbers met als hobby (vogel)fotografie die fotohutten bezoeken. Maar ook mensen die vogels of vogelgedrag bestuderen, kunnen dit prima doen vanuit een fotohut.

Hoe ziet een fotohut eruit?

Een fotohut is over het algemeen vaak gemaakt van hout. Uiteraard zijn er ook andere materialen die gebruikt worden, zoals kunststof en beton. Een veel voorkomende maat voor een fotohut is drie meter lang, twee meter breed en twee meter hoog. Voor de hut ligt meestal een vijvertje. Hier komen veel vogels op af.

Er zijn ook voorzieningen gemaakt om het de fotograaf makkelijk te maken om mooie plaatjes te schieten. Dit zijn voorzieningen om je fotoapparatuur op te plaatsen maar ook bijvoorbeeld spiegelglas. Bij spiegelglas kan jij gewoon naar buiten kijken en fotograferen, maar de vogels kunnen niet of nauwelijks van buiten naar binnen kijken. Je kunt je dus vrij bewegen zonder vogels te laten schrikken.

Wat is er zo bijzonder aan een fotohut?

Een fotohut ligt vaak in een afgesloten gebied. Dit heeft als grote voordeel dat er niet of nauwelijks verstoring is. Dit maakt de kans op het spotten van een wat zeldzamere vogel veel groter.

Van binnen is een fotohut zo ingericht dat het ideaal is voor een fotograaf om vanuit hier foto’s te maken.

HBN Fotohut 1 XL

HBN Fotohut 7

Er zijn ook steeds vaker al voorzieningen in de hut om een fototoestel met een schommelkop of balhoofd te plaatsen. In een paar hutten zijn zelfs al schommelkoppen aanwezig en hoef je alleen maar je toestel en lens mee te nemen.

De hutten zijn vaak voor een deel ingegraven waardoor je een heel laag standpunt krijgt. Je kunt de vogels dus op ooghoogte fotograferen zonder dat je op je buik hoeft te liggen.

Voor de hutten is een vijver aangebracht. Met droog weer drinken vogels hieruit en het hele jaar door nemen ze in het water een bad. Er zijn vaak plekken in de vijver waar het water maar een paar centimeter diep is. Ideaal voor een vogel om eens lekker de veren te wassen.

Wat is er anders aan fotograferen vanuit fotohutten in plaats van middenin de natuur?

Rond een fotohut wordt er het hele jaar door alles aan gedaan om vogels te lokken. Er wordt dagelijks gevoerd en er is het hele jaar door water aanwezig. Daardoor is dit na een paar jaar een plaats geworden waar veel vogels komen om te eten en te badderen.

Boshut Sallandse Heuvelrug

De vogels weten gewoon dat er bij de fotohut wat te eten en te drinken is. De kans dat je jouw favoriete vogel kunt fotograferen is bij een fotohut vele malen groter dan op andere plaatsen in de natuur.

De dag dat je een hut huurt, is de hut voor jou en voor jou alleen. Omdat de hut meestal in een afgesloten gebied staat, zal je geen ‘last’ hebben van bijvoorbeeld loslopende honden, hardlopers of andere bezoekers.

Je hebt in een fotohut meer comfort dan middenin de natuur. Er staan stoelen, je zit droog en tegenwoordig zijn er steeds meer hutten die verwarmd kunnen worden. Je kan hier dankzij dit comfort gerust een hele dag doorbrengen.

Boshut Sallandse Heuvelrug