De Verschillen Tussen een Vogelkijkwand, Vogelkijkhut en een Fotohut

Wat is wat?

Het vogelkijkscherm, dit is een wand gemaakt van hout of ander natuurlijk materiaal zoals wilgentenen waar je achter kan zitten om vogels te observeren. In de wand zijn speciale gaten gemaakt waardoor je naar de vogels kan kijken.

De vogelkijkhut, dit is in principe een vogelkijkscherm met een dak er boven. Soms is er ook een achterwand met een deur zodat je weinig tot geen last hebt van de natuurlijke elementen zoals regen, wind of sneeuw. Hier zijn soms voorzieningen gemaakt zodat je er ook kan zitten.

De fotohut, dit is een echte hut. De hut meestal wind en waterdicht en met speciale voorzieningen voor het maken van foto’s van vogels. De hut is voorzien van camouflage materiaal of spiegelglas zodat de vogels je niet zien.

Overeenkomst

De overeenkomst is, dat dit alle drie voorzieningen zijn van waarin of waarachter men vogels kan bestuderen en of fotograferen zonder ze in hun natuurlijk gedrag te storen.

Ligging

Een vogelkijkscherm en een vogelkijkhut verschillen niet qua ligging. Ze zijn vaak geplaatst aan de oever van een grote plas of aan de rand van een weidegebied. Dit zijn wel gebieden die van nature veel vogels aantrekken.

Een fotohut ligt vaak in een bos en of heidegebied. Hier is juist veel moeite gedaan om een stukje natuur te creëren waardoor veel vogels worden aangetrokken. Dit gebeurt vaak door te voeren en een waterpartij aan te leggen.

Bereikbaarheid

Een vogelkijkscherm en een vogelkijkhut zijn vaak met de auto of de fiets te bereiken. Er zijn er zoveel in Nederland dat je er bijna altijd wel één per fiets kan bereiken. Soms moet je het laatste stukje even lopen.

De fotohut is over het algemeen alleen te bereiken met een auto. Er zijn er ook veel minder en die vind je vooral in de richting van Drenthe, Gelderland en in Noord Brabant. Uiteraard moet je hier ook het laatste stuk lopen, soms wel 10 minuten.

Afstand tot de vogels

Ook hier zijn de verschillen groot. Bij het vogelkijkscherm en de vogelhut kunnen we zeggen dat de vogels van heel dichtbij tot oneindig ver weg kunnen zitten. Zeker bij grote plassen water zitten de vogels wel verder weg.

Bij een fotohut is het de bedoeling dat er mooie foto’s gemaakt kunnen worden. De ruimte voor zo’n hut is dan ook zo gemaakt dat de vogels tussen de nul en 10 meter zitten. Ook kunnen vogels een bad nemen in een ondiepe deel van de aangelegde vijver.

Vogels lokken

Een vogelkijkscherm en een vogelhut zijn op plaatsen gebouwd waar van nature al veel vogels komen. Om alles zo natuurlijk mogelijk te houden wordt hier niet speciaal gevoerd.

Een fotohut wordt meestal op een vogelvriendelijke plaats gebouwd. Hierna wordt er ook nog door middel van voeren en het aanleggen van een vijver geprobeerd om dagelijks een ruime hoeveelheid en diversiteit aan vogels voor de hut te krijgen. Ook wordt de beplanting nog al eens aangepast. Al met al wordt er bij een fotohut veel meer tijd en aandacht aan het lokken van vogels besteed.

 

Reserveren

Een fotohut is de enige die je van tevoren moet reserveren. De andere twee zijn openbaar en staan op openbaar terrein dus die zijn altijd en door iedereen te bereiken.

De fotohut daarentegen staat op een afgesloten terrein. Je moet dus ook vaak een deur of hek open maken met een code die je van de verhuurder van de fotohut krijgt. Ook heb je een routebeschrijving nodig om er te komen.

Betaling

Alleen voor de fotohut moet een vergoeding worden betaald. Dit komt omdat een fotohut veel meer kosten met zich mee brengt. Het onderhouden van de vijver en het iedere dag voeren van de vogels brengt meer kosten met zich mee dan het onderhouden van een vogelkijkwand.

Fotohutten zijn ook luxer. Er staan vaak goede stoelen in en er zijn voorzieningen gemaakt om het fotograferen makkelijker te maken. Je kan hierbij denken aan een schommelkop om je fototoestel op te plaatsen of ander materiaal om het maken van foto’s makkelijker te maken.

De meeste hutten zijn voorzien van spiegelglas en dat is niet goedkoop. Daarnaast moet er ook huur van de grond worden betaald door de eigenaar.

Naast particuliere eigenaren zijn er ook veel natuurorganisaties die een fotohut verhuren. Een deel van de opbrengst van de fotohut, kunnen zij ook weer gebruiken voor hun organisatie. Ook spiegelglas is niet echt goedkoop. Verder moet er soms huur voor de grond worden betaald.

Hoe kom je nu in een hut?

Wat betreft de openbare hutten kun je het beste terecht op www.vogelkijkhut.nl. Op deze site kun je zoeken naar een openbare hut bij jou in buurt. Hier kun je op ieder moment van de dag naar toe. Omdat de hut vrij toegankelijk is kan het nog wel eens druk zijn, bijvoorbeeld als er een bijzondere vogel is gespot. Het is aan te raden om een verrekijker mee te nemen.

Bij de specifieke fotokijkhutten werkt het anders. Deze hutten zijn te vinden op deze site, www.fotohutfotografie.nl. Hier vind je alle fotokijkhutten van Nederland en België.

Heb je een hut gevonden waar je graag naartoe wil? Dan moet je deze reserveren voor een bepaald datum. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn hutten met een hut-agenda. Via de agenda kun je zien op welke dagen de hut nog beschikbaar is. Steeds meer hutten gebruiken dit programma.

Als je een vrije datum hebt gekozen, kan je er op klikken om direct te reserveren. Soms moet je eerst een mail sturen naar de eigenaar van de hut.

Is er geen hut-agenda op de website? Dan moet je de eigenaar een mail sturen met daarin jouw reservering. Let wel op, je hebt pas echt gereserveerd als je een bevestiging hebt ontvangen van de beheerder.

Voor iedereen die nog twijfelt

Het is zeker aan te raden om een keer naar een fotohut te gaan. Je kan alleen gaan, maar je kan ook één of twee andere vogelvrienden meenemen. Dat ligt ook aan de beschikbare plekken in de hut.

De meeste mensen vinden het een zeer mooie beleving om de vogels ongestoord van heel dichtbij te kunnen observeren en fotograferen. Het is vaak al leuk om het gedrag van dichtbij te bekijken. En met een beetje geluk komt er iets zeldzaams voorbij of een grote roofvogel. Je weet het nooit in een fotohut.

Heb je besloten het er voor de eerste keer op te wagen? Lees dan ook het artikel over de “Beginnersfouten”. Zo kun je je goed voorbereiden op je eerste dag in een fotohut. Natuurlijk is geen enkel bezoek aan een fotohut hetzelfde, maar aan de hand van de beginnerstips kom je al een heel eind. Het belangrijkste is dat je er een mooie dag van maakt, geduld moet hebben en je moet vooral genieten van alles wat je gaat zien.