Voor het eerst een hut huren: tips en ervaringen

De eerste keer een hut huren

Misschien heb je al weken, maanden of misschien al jaren van die prachtige foto’s voorbij zien komen. De ene vogel staat er nog mooier op dan de andere. Uiteindelijk ben je er achter gekomen dat veel van deze foto’s worden gemaakt vanuit speciale hutten die je hier voor kunt huren. Nu heb je besloten dit toch zelf ook eens te gaan doen, maar waar en hoe moet je beginnen?

Eerst even nadenken

Op deze site proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen over alle hutten die er zijn in Nederland en België, wat dat betreft zit je hier goed. Ik zou persoonlijk eerst even kijken op de pagina, hut zoeken of er één bij jou in de buurt is. Dit heeft een paar grote voordelen:

  • Je hoeft niet ver te rijden
  • Je kunt iets later opstaan
  • Je kunt er al een keer langs rijden (straks meer waarom)

Zeker de eerste keer is het prettig als je geen wereldreis hoeft te maken. Je weet immers nog helemaal niet of je dit wel echt zo leuk gaat vinden.
Iets later opstaan vinden de meeste mensen ook wel prettig. Persoonlijk maakt het mij nooit uit. Ik zit gerust al om drie uur in de auto.

Je kunt er al een keer langs gaan. Je moet je voorstellen dat je vaak op onbekend terrein komt. Het is dan ook nog eens behoorlijk donker. Soms moet je een stuk de bossen in. Je moet dan bijvoorbeeld na 75 meter naar rechts. Het pad is met takken gecamoufleerd zodat niet iedereen kan zien dat het een pad is.

Geloof mij, in het donker gaat dat meestal niet meevallen. Wat ik zelf probeer, is om er altijd van te voren met daglicht alvast een kijkje te nemen. Op die manier kun je toch wat makkelijker de omgeving in je op nemen en vind je de weg makkelijk in de ochtend.

Soms hangt er ergens een sleutel die je dan ook al weet te vinden. Uiteraard moet je wel weer uitkijken dat je niet iemand stoort die op dat moment in de hut zit.

Wat voor hut?

Zit daar nog verschil in dan? Jazeker, er zijn veel schuilhutten in of aan de rand van de bossen. Er zijn hutten speciaal voor uilen. Verder zijn er hutten met een grote kans op een roofvogel. Ook voor weidevogels en voor wadvogels zijn er hutten.

Er is heel wat keus. In België is er zelfs een hut om dassen te fotograferen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur maar als ik een advies zou moeten geven zou ik de eerste keer altijd in een boshut gaan zitten.

De allergrootste pré voor een boshut vind ik dat er vaak veel vogels komen en ook nog eens veel soorten. Hierbij zeg ik onmiddellijk dat je midden in de natuur zit. De ene dag kan dus totaal anders zijn dan de andere dag. We gaan er maar even vanuit dat je een boshut redelijk in de buurt hebt gevonden. Hoe nu verder?

Fotohut bespreken

Nu moeten we weten wanneer de hut vrij is. Sommige hutten zijn al één of twee maanden van te voren volgeboekt. Het is dus zaak om een beetje ruim van te voren te plannen.

Steeds meer fotohutten of schuilhutten hebben een hutagenda. In de hutagenda kun je zien wanneer een bepaalde hut nog vrij is. Ook kun je steeds vaker vanuit de agenda de hut vastleggen voor een bepaalde datum. Op deze site vind je bij de hut altijd een mailadres en/of telefoonnummer waarmee je in contact kunt komen met de verhuurder. Er zijn drie mogelijkheden van het vervolgproces:

  • Je legt vanuit de agenda een datum vast en je betaalt. Dan is het definitief.
  • Je reserveert een datum. Je krijgt vrij snel antwoord of het door kan gaan met daarbij meestal het verzoek om te betalen. Nog wat later krijg je dan de nodige informatie over de hut, de route en nog meer algemene informatie.
  • Je kunt een mail sturen met een verzoek om een datum te reserveren. Je krijgt meestal vrij snel antwoord.
  • Soms duurt het iets langer omdat de hut dan door een grote organisatie of door meerdere vrijwilligers wordt gerund.

Tips voor de eerste keer

  • Lees op deze website zoveel mogelijk over de verschillende hutten.
  • Kijk eens op de verschillende sites van de hutten zodat je nog meer een indruk kunt krijgen van wat je kunt verwachten.
  • Denk ook even na over je fotoapparatuur. Soms heb je echt wel een 400 tot 600 mm objectief nodig. Als je dit niet hebt kun je beter een andere hut kiezen.
  • Goed voorbereiden is het halve werk!